весільне меню
Весілля
Запитання - відповідь
весільна полоска
Відкрити список розділів
  • Запитання - відповідь

Що таке лацкани ?

Лацкан - елемент грудної частини одягу (відворот на грудях). У піджаках лацкани - відвороти, що доходять до верхніх гудзиків. Лацкани бувають різної ширини, а також трьох видів: загостреної форми, прямокутної і похилої (падаючої) форми, а також суцільні, коли лацкан і комір складають одне ціле.

Лацкани. Що це таке і які бувають види. Лацкани. Що це таке і які бувають види. Лацкани. Що це таке і які бувають види.

Лацкани піджака за весь час свого існування зазнали чимало змін, але все ж в сучасному виконанні вони мало чим відрізняються від своїх побратимів з 1930 років. У радянські часи пошиття костюмів поділяли на однобортний і двобортний піджак. У наші ж дні крій одягу можна розділити також за формою лацканів.

На сьогоднішній день існують три основні форми лацкана. В кожному окремому випадку вони будуть мати власну ширину, плюс дизайнерську задумку. А так як це - самий видимий елемент піджака, то і намагаються дизайнери на славу, придумуючи, як ці чоловічі лацкани будуть використовуватися, з якої тканини їх створювати, пристібати їх кнопками чи ні, і так далі.

Лацкан прямокутної форми

Виглядає він просто: між основною частиною лацкана і коміром є невелика виїмка, що нагадує латинську букву - V. Це найпростіший крій, він прикрашає практично будь-який однобортний піджак. Якщо ви купуєте свій перший костюм, і хочете знайти універсальну модель, виїмка в ньому повинна бути середнього розміру. Такий крій підійде для співбесід, робочих буднів, походів в ресторан і навіть власного весілля. Найкраще такі бортики виглядають на піджаках в стилі кежуал, пошитих з бавовни або льону.

Лацкан загостреної форми

На закордонних сайтах такий крій обзивають The Peak Lapel. Це лацкани з гострими, трохи подовженими верхами. Цікаво, що в особливій пошані цей складний крій був в XVI столітті - саме так виглядали сюртуки Людовика XIV. Загострені лацкани і зараз прикрашають в більшій мірі святковий одяг. Наприклад, ними часто доповнюють двобортний піджак або смокінг (хоча в 20-х і 30-х роках і однобортний піджак могли так пошити).

Вони дуже красиво лягають на вовняній або мохеровій тканині. Така прикраса сподобається невисоким людям, так як надає фігурі висоти і "плечистості". В ідеалі їх розворот повинен доходити до середини лінії плеча власника костюма.

Шалєвий

Це комір, який (наче шарф) йде навколо шиї, але не переходить в лацкан і прямує далі верхніх гудзиків. Це вибір сучасного джентльмена, адже свого часу такі піджаки надягали в чоловічі клуби, туди, де обов'язковим атрибутом був смокінг. Цей шикарний і трохи декадентський крій найчастіше прикрашає вечірній піджак "смокінг". Але деякі дизайнери перенесли його і в денний одяг. І тільки двобортний піджак шиється без подібних лацканів. Використовується гладкий шматок тканини і нічого більше. Але талановитий кравець і тут може показати свою майстерність, звузивши або розширивши низ лацкана, подовживши або скоротивши його, зробивши з контрастної тканини, і так далі.

Загалом, чоловічі лацкани - це не менш цікаво, ніж помітно. Вірно одне - костюм без них буде відверто нудний.

0:00
+1