весільне меню
Весілля
Весільні традиції
весільна полоска
Відкрити список розділів
Вихід сина (молодої, молодої пари) з батьківського дому

Вихід з дому

Кожне місто/село має свої традиції

Вихід з дому молодого (молодої пари) в різних містах та селах відрізяється своїми традиціями.

Декілька варіантів, які доводилось спостерігати:

  • Староста з короваєм виходить перший, за ним молодий (молода, молода пара)
  • Старости (батьки) стають на порозі (зліва і справа повернувшись один до одного лицем) та тримають хліб (коровай) на вишитому рушнику високо, щоб молодий (молода, молода пара) змогли пройти. Тобто утворюється своєрідна арка, попід яку потрібно пройти. І так на кожному порозі.
  • Дружба виходить перший. зупиняється перед кожним порогом і тримаючи в руках хустинку хрестить "шлях" в наступну кімнату (чи на двір). В деяких містах (селах) цю хустинку кладуть на поріг, щоб через неї молоді переступити.
  • За старими традиціями поріг мають першими переступиити молоді. Два старости з короваями, які йшли попереду молодих, зупиняються перед кожним порогом, обертаються обличчям один до одного, поріг переступають молодята, зупиняються, щоб старости стали з короваями біля наступного порогу.

Вихід молодої пари

Перед будинком дуже людно і всі гості в нетерплячому очікуванні виходу гарної нареченої разом з нареченим. Про вихід молодої пари першочергово сповіщають музикантам і ті в свою чергу грають весільного маршу. Тоді виходять гонорово старости, а за ними наречені. Молодята тримаються за руки, усміхнені, кланяються до гостей в три (чотири) напрямки три рази. Після цього відбувається обряд обсипання (окроплення) і далі їдуть або йдуть до церкви, але традиційно молода йде попід руку з дружбами, а молодий за молодою йде з дружками. Після церкви молодята йдуть лише разом.

В сучасному весіллі, де свідків лише двоє, а гостей менше 40 чоловік, молодий приїжджає по молоду і вони постійно ходять разом, але до церкви їдуть в окремих машинах.

Які помилки допускає наречена вийшовши з дому у весільній сукні ?

Основна помилка чарівної нареченої - постійно оглядати своє плаття. В найважливіший момент, коли всі гості спрямовують погляди на молодих, коли фотограф хоче спіймати перші миті (насичені природніми кольорами), коли відеооператор мріє зберегти радісні обличчя молода по зрозумілій причині турбується виглядом плаття. Це помилка. Цим турбуватись запізно. Відчуває вашу стурбованість наречений, починає також міряти вас поглядом, шукати "що не так" і попадає в ситуацію в якій не знає чим вам можна допомогти. Зрозуміло, що відчуття в платті незвичні, там тисне, там здається що висне. Просто повірте на слово, що ви виглядаєте шикарно, тому радійте. Плаття чистеньке і не потрібно турбуватись. Парадокс в тому, що часто після весілля молодих запрошують на фотосесію і плаття вже не має ідеального стану, та це вже нікого не турбує. Тому просто посміхайтесь, адже ви головні герої.

Наступна стаття: Окропленням свяченою водою та обсипання молодих

0:00
+1