весільне меню
Весілля
Весільні традиції
весільна полоска
Відкрити список розділів
Розплітання коси. Весільні традиції

Розплітання коси. Весільні традиції

Що символізує довга коса ?

Довга гарна дівоча коса символізує молодість, силу, життєдайність і несе в собі багаті традиції українського народу. Якщо дівчина мала довгу, товсту, охайно заплетену косу, то це означало, що вона здорова, хазяйновита і буде хорошою господинею в домі.

Розплітаючи косу молода переживає, що нажаль закінчується щасливе дівоче життя під материнським крильцем і починається нове - під пильним оком свекрухи. Дівчина через косу мовби передає себе в чужі руки. Це ніби прообраз її майбутнього життя. Цей обряд відображає родинні стосунки та суспільні відносини з недалеких часів, через які прозирають тисячолітні традиції та давні вірування.

Сучасне весілля. "Розплетення" коси.

Молода приїжджає до дому з салону краси вже з макіяжем, зачіскою та прикріпленою фатою. Одягає плаття, знімається відео, проводиться фотосесія. Старостіна, бабусі або дружки (жінки) плетуть вінок з барвінку для молодої та молодого. Молодій плететься кільце з барвінку, щоб прикріпити цей оберіг на голову під фату, а молодому плетуть невеличке колечко або у вигляді барвінкового букету, який пізніше молода прикріпить до костюма молодого. Молоду садять на подушку, мати молодої вставляє в зачіску гроші (купюри), тоді кличуть молодшого братика, який має "розплести" косу. Хлопчик легенько почесує гребінцем, ніби розчісує косу та забирає гроші. Цей обряд супроводжується піснями.

Розплітання коси. Весільні традиції Розплітання коси. Весільні традиції Розплітання коси. Весільні традиції Розплітання коси. Весільні традиції

Розплітання коси із збереженими українськими традиціями. Сучасне українське весілля

Молода одягає плаття. Мама або дружка заплітає нареченій косу, вкладаючи у волосся гроші. Ніхто з гостей не бачить цього процесу. Далі молода виходить до гостей, де плетуть вінок з барвінку. Молоду садять на подушку і молодший брат, чи хтось інший з рідних (хлопчик) розплітає косу повністю. Хлопчик молоду зачісує (старші допомагають) та забирає гроші. Після розплітання коси, молоду благословляють хлібом. Потім молодій на голову прикріпляють віночок з барвінку і лише тоді прикріпляють весільну фату. Обряд супроводжується піснями.

Розплітання коси. Весільні традиції Розплітання коси. Весільні традиції Розплітання коси. Весільні традиції
Розплітання коси. Весільні традиції Розплітання коси. Весільні традиції

Запитання відвідувачів

0:00
+1