весільне меню
Весілля
Весільні традиції
весільна полоска
Відкрити список розділів
Окроплення свяченою водою та обсипання молодих

Окроплення свяченою водою та обсипання молодих

Коли окроплюють та обсипають молодих ?

  • обсипають окремо молодого, як він виходить з дому
  • обсипають молодих разом після того, як молодий викупив молоду (і їх разом благословили вдома)
  • після виходу з церкви
  • на виїздних церемоніях
  • під час урочистого входу в бенкетний зал
Окропленням свяченою водою та обсипання молодихОкропленням свяченою водою та обсипання молодихОкропленням свяченою водою та обсипання молодихОкропленням свяченою водою та обсипання молодихОкропленням свяченою водою та обсипання молодихОкропленням свяченою водою та обсипання молодих

Як відбувається обряд обсипання молодого біля дому ?

Молодого виводить з дому попід руку мама, двоє незаміжніх дівчат або дружби. Першим постійно виходить староста з короваєм, за ним виходить молодий. Молодий зупиняється на порозі, щоб вклонитись гостям (направо, прямо і наліво - в бік гостей). Далі староста, молодий, дружби виходить в центр подвір'я, щоб була змога провести обряд окроплення та опсипання молодого.

Окропленням свяченою водою та обсипання синаОкропленням свяченою водою та обсипання синаОкропленням свяченою водою та обсипання синаОкропленням свяченою водою та обсипання молодих

Обряд обсіювання з давніх давен робили лише жінки. Якщо мама буде окроплювати сина свяченою водою, тоді інша жінка з близької родини буде обсіювати молодого.

Як відбувається обряд обсипання молодих біля дому ?

Після викупу молодої, (молодят заводять в дім благословити разом), молоду виводять дружби попід руку, а молодого - дружки. Першими виходять старости (їх двоє: від сторони молодого і молодої), за ними молода, потім молодий, далі гості. Молоді з дружбами разом тричі кланяються гостям. Далі стають в центр подвір'я, щоб була змога провести обряд окроплення та опсипання молодих.

Одна мама окроплює молодих, інша мама - обсіває.

Окропленням свяченою водою та обсипання молодих Окропленням свяченою водою та обсипання молодих

Окроплюють та обсіюють тричі по колу.

Напрям (два різновиди)

  • наприклад, мама молодого окроплює свяченою водою за годинниковою стрілкою навколо молодих. Мама молодої, яка обсіює, рухається в протилежну сторону.
  • двоє обходять молодих за годинниковою стрілкою.

Підклад

Під час обсіювання в деяких містах (селах) є такий обряд, коли батьки засувають молодим в кишені, у взуття гроші (грубі купюри). Кажуть на багате життя. Є варіант, коли під час обсіювання не запихають гроші, а ставлять молодій (молодому) гроші у взуття ще під час одягання.

Поради професіоналів

Порада від водіїв

Велике прохання не кидайте цукерки та копійки на автомобіль. Нові сучасні машини виготовлені з тонкого металу і падаюча з висоти монета може наробити неприємностей. Радимо не використовувати важкі копійки як "5" копійок, бо навіть дитині попаде в голову і вже буде плачу на все подвір'я.

Порада від фотографа

Будь-ласка не окроплюйте водою оператора і фотографа. Якщо вода потрапить на об'єктив, доведеться довго його чистити спеціальним інструментом. А за цей час можна пропустити цікаву мить.

Щоб зафіксувати гарну фотографію виходу з дому, молодята, затримайтесь на мить біля дверей (чи арки), оскільки першими виходять старости і вас за ними не видно. Тому старости урочисто виходять перші, за ними ви виходите, кланяєтесь гостям, на мить затримуєтесь для фото і далі йдете за старостами.

Порада від відеооператора

Відеооператор знімає відео і нам потрібна динаміка. В мене лише прохання до молодят не зупинятись кожного разу, коли на вас цілиться фотограф (ніби в очікуванні на виліт пташки), адже він цю мить як ви йдете зловить. Ваше завдання гарно посміхатись і мати хороший настрій, який ми вам гарантовано збережемо на все ваше життя. Переважно молода як виходить з дому багато уваги звертає на плаття, так наче з ним щось не так. Молодий також переймається цією стурбованістю. Але насправді плаття завжди виглядає супер, а ми хочемо бачити лише ваші радісні обличчя.

Часті запитання:

0:00
+1